Samverkan
Vi strävar efter att vara en drivande kraft för en hållbar framtid och främja den gröna omställningen av samhället. De komplexa utmaningar vi står inför kan inte lösas av enskilda aktörer utan kräver samordnade insatser. I vår forskning är därför samarbete med andra lärosäten, företag och organisationer helt centralt.
Mycket av vår forskning är tillämpad. Genom våra nära samarbeten med näringsliv och företagsnätverk kan vi försäkra oss om att vi arbetar med problem de brottas med och att de lösningar vi tar fram kan omsättas i praktiken.
En del av vår forskning är av mer grundläggande natur. Denna typ av forskning leder ibland fram till att nya företag skapas, eller att befintliga företag ändrar inriktning.
Kontakt
Ola Wallberg
Biträdande prefekt, ansvarig för infrastruktur
ola [dot] wallberg [at] ple [dot] lth [dot] se (ola[dot]wallberg[at]ple[dot]lth[dot]se)
+46 46 222 46 41, +46 72 744 56 22
Infrastruktur
Projekt och samarbeten
Några exempel på aktuella forskningsprojekt och samarbeten:
EIT Food
EIT Food är Europas ledande initiativ för livsmedelsinnovation och arbetar för att göra livsmedelssystemet mer hållbart, hälsosamt och pålitligt.
NextBioForm
NextBioForm är ett unikt center som tillhandahåller spjutspetsforskning om industriellt relevanta frågor för formulering och karakterisering av biologiskt baserade läkemedelsprodukter.
FOODforce network
FOODforce är ett nätverk av ledande europeiska forskningsorganisationer som är verksamma inom områdena livsmedel, nutrition och hälsa.
LiFT Graduate School
Inom Food Science Sweden är LiFT Graduate School ett nationellt utbildnings- och forskningsnätverk inom livsmedelsvetenskap med målet att tillhandahålla välutbildade doktorander för den svenska livsmedelsindustrin.
Skåne Food Innovation Network (Livsmedelsakademin)
Skåne Food Innovation Network fokuserar på hur regionen Skåne, som ligger i södra Sverige, kan vara ledande i den nationella och internationella utvecklingen av framtidens mat, dryck och måltider.
Skåne Food Innovation Network (Livsmedelsakedemin, på engelska)
CESTAP
CESTAP (Competence cEntre in Sustainable Turbine fuels for Aviation and Power) är ett kompetenscentrum med akademiska och industriella partners som främjar produktion och användning av hållbara bränslen för stationära gasturbiner och jetmotorer för flygplan. Akademiska partners och institutpartners inkluderar Lunds universitet, Luleå universitet och Research Institute of Sweden (RISE). CESTAP finansieras av Energimyndigheten, med bidrag från cirka 25 industriella partners och de nämnda akademiska partnerna.
Plantlink
PlantLink är en forskningsnätverksplattform för växt- och livsmedelsvetenskap i södra Sverige. Det bildades 2011 som en allians mellan Lunds universitet (LU) och Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp (SLU Alnarp) med initialt stöd från Region Skåne.
Foodtech Innovation Network
Foodtech Innovation Network arbetar med att öka innovationskraften i små och medelstora företag genom att stötta deras uppskalningsresa för att skapa framtidens livsmedelssystem.
RealHOPE
Det nystartade forskningsprojektet RealHOPE syftar till att mäta verkliga händelser under läkemedelshantering och utveckla metoder för att simulera dessa händelser.
Food Science Sweden
Livsmedelsteknik är en del av Food Science Sweden, en nationell plattform som syftar till att stärka och synliggöra svensk livsmedelsvetenskaplig forskning.
Open Lab South
Ett partnerskap mellan Malmö universitet, Lunds universitet, Medeon Science Park och SmiLe Incubator för att främja innovation genom att ge studenter och forskare tillgång till laboratorier och experter inom området livsmedelsteknik.
ScanOats
ScanOats är ett industriellt forskningscentrum som finansieras av Stiftelsen för strategisk forskning och som integrerar industriella behov med forskning inom havreförädling, odling, livsmedelsförädling, nutrition och livsmedelsvetenskap.
ShareTex
ShareTex är inriktat på att ta tillvara cellulosafraktionerna i textilavfall oavsett deras egenskaper, och ställer minimala eller inga krav på utgångsmaterialet.
IETS Task XVII
Membranprocesser i bioraffineraderi.
Industriell energirelaterade teknologier och system.